FIGYELEM! Ez egy teszt oldal!

Kérdése van? Írjon nekünk! info@konnyidmeheszet.hu

2023-as évben termelt mézeink

REPCEMÉZ

A repcemézből készült krémméz kiváló sütemények, tea és kávé édesítésére.

Fogyasztása refluxban szenvedők számára is ajánlott alacsony savtartalma miatt

A krémesítés során képződött levegőbuborékok lassan érnek az üveg tetejére, amelyek így vékony habréteget képezve jelennek meg. Ugyanúgy gazdag értékes tápanyagokban, mint maga a méz.

Idén méheink egyik fele Veszprém, másik fele Somogy vármegyében gyűjtötte a repcemézet. Az április végi-május eleji jelentős mennyiségű csapadék a méheket korlátozta a gyűjtésben, így a tavalyihoz képest idén kevesebb repcemézünk keletkezett.

 

AKÁCMÉZ

A legismertebb fajtaméz, amely kedvelt könnyű felhasználhatósága miatt; folyékonyságát magas fruktóztartalmának köszönhetően a többi mézhez képest tovább megőrzi.

Alacsony pollentartalma miatt a virágpor allergiában szenvedők számára is fogyasztható.

Széleskörűen felhasználható, jellegzetes ízű és megjelenésű méz.

Az idei akácmézünket Somogy vármegyében gyűjtöttük. A kései fagyok miatt a virágzás alulmúlta a korábbi éveket, de szerencsére sikerült olyan helyre vándorolni, ahol elfogadható mennyiségben hordtak a méhek.

 

GESZTENYEMÉZ

A híres iharosberényi gesztenyefák alól gyűjtötték méheink ezt a ritkaságnak számító, igazán karakteres ízű és szép megjelenésű mézet. Magas ásványianyagtartalom mellett fokozza a vérkeringést, jótékony hatással van a visszértágulatokra, továbbá vérszegénységben szenvedőknek is ajánlott a fogyasztása.

Íze enyhén kesernyés, színe egészen sötét, borostyánsárga. Valódi kuriózum, amit a boltok polcain nem lehet megtalálni.

 

NAPRAFORGÓMÉZ

A leggyakoribb méznek számít, aranysárga színű, sűrű, sokoldalúan alkalmazható. Számos előnyös hatást tulajdonítanak neki: gyulladáscsökkentő, görcsoldó, jótékonyan hat a koleszterin szintre és az érelmeszesedés ellen is használható. Kiváló sütéményekbe, teába ízesítés gyanánt. Gyomorsav túltengésben szenvedőknek nem ajánlott, mert meglehetősen savas kémhatású.

Az idei napraforgónk Somogy és Veszprém vármegyéből származik.

 

HÁRSMÉZ

Nem hiába annyira kökedvelt: zamatos, illatos, tetszetős megjelenésű méz, aminek az egyik legtöbb jótékony hatást tulajdonítják. Széleskörben ismert jótékony hatása a légúti megbetegedésekre, emellett gyulladáscsökkentő, görcsoldó tulajdonságokkal bír. Közkedvelt a megfázásos időszakban, kiváló ízesítője bármely féle teának.

Idén veszprém vármegyei hársfákról gyűjtötték méheink a mézet.

 

VEGYES VIRÁGMÉZ

Örök klasszikus, sokak által kedvelt "koktél" a vegyes virágméz. Ez egy olyan típusú méz, aminek az íze, megjelenése évről évre eltér egymástól. A szezonálisan nyíló virágokról gyűjtött méz beltartalmi értéke kimagasló, univerzálisan használható, ellenben könnyen kristályosodó.

A vegyes mézünket idén pár szorgos család gyűjtötte az év folyamán Veszprém várnegyében.